Cumartesi, Nisan 21, 2007

Hatırlamak

Hafızayla ilgili bugün dünyaya baktığımız zaman ne görüyoruz ?

Sizleri bilmem ama ben çok şeyler görüyorum. İnsanlık tarihi ve hafızamız arasında bir bağ kuracağım.

İnsanlık tarihinin son 7000 yılı hakkındaki bilgilerimiz diğerleri ile kıyaslanamaz. Bu sürenin özelliği herkesçe malumdur. Yazının bulunması. Bugün neredeyiz ? O zaman neredeymişiz.

Bakınız, insanlık tarihinin çok eski dönemlerinde dahi iletişim için değişik metodlar kullanılmıştır. Ancak yazı ile insanlık boyut değiştirmiştir.

Oysaki insanın hafızası ile şu an bildiğimiz hiçbir şeyi kıyaslayamıyoruz. Canlılık varolduğundan beri birçok değişimler geçirmiş, birçok türlere, cinslere ayrılmıştır. Bizim gibi hareket halindeki canlılar için hafıza çok önemlidir. Geçenlerde posta güvercinleri üzerinde yapılan bir araştırma, beyinlerindeki ayrı bir merkezin yeryüzü şekillerini ezberleyip işaretleyerek hayvanın gördüğü bölgeyi tanımasını sağladığını gösterdi.

İnsan beyni ya da insan teknolojisi bir birine çok benziyor. Bugün en çok kullandığımız web arama motorları ile insan beyninin benzerliği inanılmazdır. peki bunlar ne yaparlar.

Öncelikle verileri klasifiye ederler, önem sırasına göre sıralarlar ve indekslerler. İndekslerken de inanılmaz derecede sıkıştırırlar. İşte ortak noktalar bunlardır. Mesela büyük bir video paylaşım sitesinde tüm dosyaların paylaşım hızı aynı olmamalıdır. Çok izlenen videolara verilen bant aralığı ile az izlenenlerinki aynı değildir. Aynı insanın sürekli tekrarladığı anılarını daha iyi hatırlaması gibi.

Tabi temeldeki yaklaşımlar aynı olsa da insanın kullandığı teknolojik alt yapı milyar yıllık, canlılık deneyimlerinin sonucunda gelişmiştir.

Şu an kullandığımız teknolojik altyapıya gelene kadar geçen yol ise başka şeylere temas etmektedir.

Hafıza ve anımsamak ise birbirinden ayrılamaz, parçalardır. Neyi nasıl arayacağınız, onu nasıl sakladığınız, katagorize ettiğiniz ve indekslediğinizle çok alakalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Seviyenizi yazdıklarınız belirler. Noktalamadan, üsluba kadar.